Blog

Deväť bylín jedna radosť.

Deväť bylín jedna radosť.

Dátum: 28. júna 2023

Sme majstrami v spracovaní borievok už viac ako 100 rokov. Naša novinka Juniperus gin je výsledkom spojenia dvoch pomaly destilovaných macerátov pripravených z borievkového základu, bylín a korenín. Má bylinno-citrusový charakter a jemnú korenistú dochuť.

Juniperus Gin rozširuje radu Juniperus, ktorá je najstarším slovenským alkoholovým brandom, registrovaným už od roku 1905. Legendárna, najstaršia značka borovičky na Slovensku, je naším zlatým pokladom. V liehovare Old Herold pod siluetou majestátneho trenčianskeho hradu generácie liehovarníkov stále dodržiavajú tradičný postup výroby a borievky spracúvajú náročným fermentačným a destilačným procesom. Borovička i gin si tak uchovávajú vôňu a chuť voňavých borievok s vysokým obsahom silíc a flavoidov.

Majstri v spracovaní borievok

Borovička sa v našich končinách pálila odpradávna. Trenčianske likérky cibrili naozaj poctivú receptúru z borievkového destilátu dlhé roky. Najstaršiu slovenskú borovičku JUNIPERUS v Trenčíne vyrábali už v roku 1905. V dobe prvej Československej republiky ju vyvážali dokonca aj do USA. Od roku 1936 je ako prvá slovenská borovička registrovaná na Úrade priemyselného vlastníctva. V roku 1967 získala borovička JUNIPERUS medzinárodnú ochranu pôvodu registrovanú na Úrade pre patenty a vynálezy v Ženeve. Táto ochrana značky JUNIPERUS platí od roku 2016 na celom území EÚ. Uvádzané údaje a registračné číslo asi s najväčšou pravdepodobnosťou zabudnete, ale chuť borovičky JUNIPERUS si budete určite pamätať. Dvakrát pálený borievkový destilát z ručne zberaných plodov, jemný lieh pre rozvinutie chute a skúsení liehovarnícki majstri. Také jednoduché a stále výnimočné už viac ako sto rokov.

Dokonale vyladený gin

Pod týmto našim ikonickým brandom dnes môžete ochutnať aj našu novinku Juniperus Gin. Jemný kvetinovo-ovocný gin, typu London dry (bez pridania cukru), vznikol spojením presného pomeru dvoch pomaly destilovaných macerátov pripravených z borievkového základu, deviatich bylín a korenín.

Juniperus Gin

Vyznačuje sa intenzívnou chuťou po borievke, ktorá je ukončená jemnou citrusovou textúrou. Okrem chuti borievok, pomarančovej a citrónovej kôry v ňom však môžete nájsť aj stopy macerátu bylín ako Palina pravá, Archangelika lekárska, sladké drievko, Kardamon, Koriander či Kosatec nemecký. Jednoducho: „Máme patent na borovičku… a vieme ako na gin“. V roku 2022 mu senzorická komisia Slovenský Rád Rytierov Destilátov s hodnotením 45 pridelila  „Zlatý diplom“ .

Juniperus Gin

Juniperus gin je priezračnej farby. Má jemnú kvetinovú a ovocnú vôňu s rozoznateľnou stopou kôry pomarančov a citrónov. Jeho chuť je bohatá po borievkach a jemne korenistá po semienkach koriandra s citrusovými tónmi.

Ikonická fľaša Juniperus v novom šate

Rovnako ako i iné produkty z radu Juniperus je aj gin naplnený do novej ikonickej fľaše, ktorá získala v roku 2020 Národnú cenu za dizajn. Pod vizuálnu identitu produktu sa opäť podpísalo štúdio Pergamen. Sklovina fľaše s detailom borievok a brandlogom znázorneným na jej bočných stenách získala tentokrát však tyrkysovo modrú farbu. Tá postupne od podstavy až po uzáver mení svoju intenzitu a necháva tak dokonale vyniknúť jednotlivé prvky skloviny či etikety produktu. Samotná etiketa ginu, je rovnako ako u borovičky, postavená na výraznej typografii a jednoduchej farebnosti. Odtiene tmavomodrej nahradil gradient tyrkysovej farby. Tvorcovia tak do celkového vizuálu produktu vniesli atmosféru leta, slnečných dní, azúrovo modrej oblohy, či šumiaceho mora, ktorého farba nikdy nie je rovnaká a mení sa vo svojich odtieňoch.

My teda na záver už len hovoríme „Na zdravie“ a veríme, že Vám tento nový slovenský gin pod ikonickým brandom Juniperus bude chutiť a spríjemní Vám napríklad i v podobe miešaného drinku nejeden letný večer:) …