Blog

Národná cena za dizajn udelená borovičke Juniperus!

Národná cena za dizajn udelená borovičke Juniperus!

Dátum: 14. decembra 2020

Patent na výrobu borovičky Juniperus vlastní spoločnosť Old Herold od roku 1905. O jej poslednom vydarenom redizajne hovorí aj udelené ocenenie – „Národná cena za dizajn“ v kategórii Obal a objekt, ktoré koncom tohto roka získala.

Nová fľaša, logo a etiketa borovičky Juniperus sú výsledkom redizajnu trnavského štúdia Pergamen, ktorý ocenila medzinárodná porota Národnej ceny za dizajn 2020. Štúdiu Pergamen, ktoré funguje od roku 1993, udelili zároveň aj cenu za dlhodobý hospodársky prínos. „Nech pracujeme na čomkoľvek, náš základný postoj je rovnaký: poďme to urobiť dobre a inak než ostatní,“ hovorí Juraj Demovič, jeden zo zakladateľov Pergamenu, ktorý v ňom pôsobí ako kreatívny riaditeľ a grafický dizajnér.

Národná cena za dizajn

Vyhlasovateľom súťaže Národnej ceny za dizajn je spolu s ministerstvom kultúry Slovenské centrum dizajnu. Táto cena za dizajn prešla v posledných rokoch viacerými zásadnými zmenami. Rozdelenie na produktový a komunikačný dizajn umožnilo emancipáciu oboch oblastí a zároveň hlbší ponor do ich zákutí. Medzinárodná porota tento rok hodnotila rekordné množstvo prihlásených projektov – 469 od takmer 200 autoriek a autorov. Na výstavu postúpilo vyše 270 a 49 z nich bolo nominovaných na ocenenia v jednotlivých kategóriách. Udelených bolo 11 hlavných cien, 4 ceny pre osobnosti dizajnu a 7 špeciálnych uznaní s rôznou tematikou.

Úspešný a vydarený redizajn najstaršej slovenskej borovičky

Po rokoch sme oživili hranatú fľašu so skosenými hranami a krátkym hrdlom. V novej verzii má ešte ostrejšie hrany a širšie ramená ako pôvodná. Pridali sme reliéf z bobúľ a ihličia borievok a hrdé logo na bočné steny skla.

Na prvý pohľad pôsobí nová fľaša trochu starosvetsky, v kombinácii s výraznou etiketou zároveň exkluzívne. Vnútri je však stále tá istá borovička, ktorú trenčianska likérka Old Herold páli už viac ako 100 rokov.

borovička Juniperus
Nové logo Juniperus

Nové logo Juniperus na etikete je originálnym remixom viacerých historických verzií loga. Dopĺňajú ho informácie o pôvodnom roku výroby a číslo národnej a medzinárodnej registrácie v Ženeve. V archíve likérky našli dizajnéri zo štúdia Pergamen staré reklamy, etikety a rôzne dobové materiály, ktoré využili pri svojej práci.

Súčasné logo je zbavené zbytočnej dekoratívnosti a spája v sebe typografické a tvarové inšpirácie z rôznych historických verzií loga. Výrazná modrá etiketa so žltým logom je vytlačená na nenatieranom papieri a doplnená embossom v logu a debosom v textoch. Variant s príchuťou koreňa z horca má žltú etiketu s modrým logom. Jednoduchá farebnosť zdôrazňuje farebný kód značky, text na etikete upozorňuje na jej tradíciu.

Hodnotenie odbornej poroty 

„Štúdio Pergamen dostalo do rúk najstaršiu slovenskú borovičku Juniperus. Vytvorili obal, ktorý štylizovaným vzorom borievkových plodov a lístkov spája tradíciu s modernosťou. Ide o veľmi citlivý redizajn na mimoriadnej grafickej aj produktovej úrovni.“, zhodnotila prácu odborná porota.

Borovička Juniperus 

Registračné číslo zabudnete, ale chuť si budete pamätať. Dvakrát pálený borievkový destilát z ručne zberaných plodov, jemný lieh pre rozvinutie chute a skúsení liehovarnícki majstri. Také jednoduché a stále výnimočné už viac ako sto rokov.

Legendárna, najstaršia značka borovičky na Slovensku, je naším zlatým pokladom. Stále dodržujeme tradičný postup výroby a borievky spracúvame náročným fermentačným a destilačným procesom. Naša borovička si tak uchováva vôňu a chuť voňavých borievok s vysokým obsahom silíc a flavoidov.

Máme patent na borovičku!

Borovička sa v našich končinách pálila odpradávna. Trenčianske likérky cibrili receptúru z borievkového destilátu dlhé roky. Najstaršiu slovenskú borovičku JUNIPERUS v Trenčíne vyrábali už v roku 1905. V dobe prvej Československej republiky ju vyvážali do USA. Od roku 1936 je registrovaná na Úrade priemyselného vlastníctva ako prvá slovenská borovička. V roku 1967 získala trenčianska borovička JUNIPERUS medzinárodnú ochranu pôvodu registrovanú na Úrade pre patenty a vynálezy v Ženeve. A od roku 2016 platí ochrana značky JUNIPERUS na celom území EÚ. Tieto údaje asi zabudnete, ale chuť borovičky JUNIPERUS si budete určite pamätať.

borovička Juniperus