Blog

Turiec Bartender Cup 2023 a borovička Juniperus

Turiec Bartender Cup 2023 a borovička Juniperus

Dátum: 28. februára 2023

Prvému ročníku medzinárodnej súťaže mladých barmanských talentov TURIEC BARTENDER CUP 2023 jednoznačne dominovala najstaršia slovenská borovička Juniperus. Nadšenie a kreativita súťažiacich opäť raz dokázali, že profesia barman je nádherná a prináša potešenie nielen divákom, ale i samotným tvorcom drinkov.

Súťaž prebiehala v reprezentatívnych priestoroch HOTELA TURIEC v Martine a pozvanie na ňu prijalo 12 škôl nielen zo Slovenska.  Súťažné družstvá tvorili aj žiaci zo Španielska, z Poľska a Českej republiky. Zadaním bolo pripraviť miešaný nápoj, v ktorom hlavnou ingredienciou bola borovička Juniperus. Jej medzinárodný patent na výrobu vlastní trenčiansky liehovar Old Herold už od roku 1905. Legendárna, najstaršia značka borovičky na Slovensku, je jeho zlatým pokladom. Liehovar stále dodržuje tradičný postup výroby a borievky spracúva náročným fermentačným a destilačným procesom. Borovička Juniperus si tak uchováva vôňu a chuť voňavých borievok s vysokým obsahom silíc a flavonoidov.

Drinky od výmyslu sveta …

Samotní súťažiaci sa naozaj „pochlapili“… Aj keď medzi nimi dominovali hlavne dievčatá. Mladí barmani preukázali ozajstnú profesionalitu i pokrok v rámci technického prevedenia. Drinky nielenže vyzerali krásne, chutili výborne, ale boli pripravené i súčasnými modernými technikami, ktorým zodpovedal aj ich konečný vzhľad. Porota i diváci tak mali možnosť vidieť prácu so suchým ľadom, zadymovanie, kreatívny servis, doplnky či svetelné efekty. Práve tie boli významnou súčasťou kategórie súťažného drinku s názvom Bartender´s Choice. Úlohou barmana v tejto kategórii bolo vytvoriť si vlastný, fantazijný drink a ku nemu prispôsobiť aj tzv. „perfekt serve“. Okrem povinných ingrediencií, borovička Juniperus a sirup značky Monin, súťažiaci mohol použiť aj vlastnú „home made“ surovinu a  kreatívne dotvoriť charakter svojho drinku predovšetkým spôsobom servisu. Tieto všetky aspekty hodnotila odborná porota skúsených barmanov z praxe, komisári barmanskej asociácie i samotní odborní zástupcovia sponzorov súťaže.

Výber víťaza nebol jednoduchý...

Odborná porota na čele s prezidentom Slovenskej barmanskej asociácie – Jánom Šuchtom to naozaj nemala jednoduché. Kým súťažiaci i diváci čakali na jej rozhodnutie, mohli v rámci programu sledovať napríklad profesionálnu barmanskú show –flairing v podaní Miroslava Klačanského. Nakoniec sa celkovou víťazkou súťaže mladých barmanských talentov stala Danka Kulíková, študentka SOŠ obchodu a služieb v Martine so svojím nápojom s názvom Okno do sveta, ktorý ohromil porotu najmä svojou vyváženou a plnou chuťou. Druhé miesto obsadila študentka súkromnej hotelovej akadémie EDUCO Námestovo – Tatiana Poláčková s nápojom Smile. Tretie miesto získala študentka z Poľska Marcelina Stryjak s nápojom Spaicy Queen.

Veríme, že počas súťaže sa naozaj bolo na čo pozerať a jej samotná úroveň podporí i záujem ďalších mladých ľudí o odborné vzdelávanie v tomto smere. Už teraz sa tešíme na budúci ročník!


Najnovšie články: