Blog

Dozrel čas… Bošácka slivovica 6-ročná.

Dozrel čas… Bošácka slivovica 6-ročná.

Dátum: 28. februára 2023

Jemnú a zároveň plnú chuť získala Bošácka slivovica svojím zrením v zapečatených nádobách. Výnimočná kvalita sliviek, výrobný postup zachovaný generáciami majstrov páleničiarov a 6 rokov zrenia dodali destilátu jeho nezameniteľný charakter.

Slovenské výrobky s viac ako 100 ročnou históriou

Keď povieme, že najobľúbenejšou značkou slivovice na Slovensku je Bošácka slivovica, tak vôbec nepreháňame! Trenčiansky liehovar Old Herold patrí k najstarším na Slovensku a za dobu svojej existencie a kontinuálnej, konzistentnej práce na poli destilátov a borovičiek sa stal z neho výrobca číslo jedna na domácom trhu. Značky vznikajúce pod jeho dirigentskou taktovkou nie sú značky, ktoré vytvára reklamná agentúra, či značky, ktoré kopírujú krátkodobé trendy v spoločnosti. Naopak. Liehovar sa môže pochváliť stabilným portfóliom silných a obľúbených brandov, z ktorých niektoré sú na slovenskom trhu už viac ako 100 rokov. Iste nikomu netreba predstavovať tak známe borovičky ako Koniferum či Juniperus.

Liehovar Old Herold píše svoju históriu od roku 1886. Na obrázku je jeho priemyselný areál v prvej polovici 20. storočia.
Najobľúbenejšia slovenská slivovicapoznali ju už naši praotcovia!

A podobne je na tom aj najslávnejšia slovenská slivovica, Bošácka slivovica. Tú začal liehovar uvádzať na trh pod týmto označením začiatkom 60-tych rokov. Odvtedy je vo výrobnom pláne spoločnosti so svojím nezmeneným produktovým logom, teda slivkami previazanými červenou stuhou. Avšak história tohto výrobku sa písala už dávno predtým. Veď slivovicu predávali všetky staré trenčianske likérky a vozila sa na pltiach z trenčianskeho prístavu až do Pešti. Jedným z jej mien bolo v minulosti aj slivovica Prunellum, ktorú vyrábala likérka Slovlik (predchodca súčasného liehovaru Old Herold) už v 20. rokoch 20. storočia. Takže niet divu, že sa táto slivovica teší tak veľkej obľube. Veď už naši starí otcovia či praotcovia ju poznali a vedeli čo je naozaj dobré..

To najlepšie, čo môžete z rady pravých ovocných destilátov ochutnať

Liehovar, ako správny dirigent vo svojom obore, však zodpovedne rozvíja túto známu značku ďalej. Zákazník sa v posledných rokoch môže tešiť predovšetkým viacročným zrejúcim slivoviciam. Po veľkom úspechu 3-ročnej slivovice, ktorú spotrebitelia zvolili za Novinku roka 2021, zaradil liehovar do svojho portfólia v závere minulého roka aj ďalšiu zrejúcu slivovicu a to 6-ročnú. Tú označuje ako to najlepšie, čo v rámci rady pravých ovocných destilátov môžete ochutnať. Jemnú a zároveň plnú chuť získala Bošácka slivovica šesťročným zrením v zapečatených nádobách. Výnimočná kvalita sliviek, výrobný postup zachovaný generáciami majstrov páleničiarov a 6 rokov zrenia dodali destilátu jeho nezameniteľný charakter.

Tradícia s nádychom noblesy a elegancie

Vizuál tejto novinky nadviazal v rámci etikety na tvaroslovie už existujúcej 3-ročnej Bošáckej slivovice. Tradičný motív štylizovaných sliviek previazaných ľudovou stuhou bol tentokrát stvárnený v modrej farbe, ktorá s použitím krémového pozadia a zlatých prvkov dodala produktu potrebný šarm, eleganciu a noblesu. Luxusnosť a prémiovosť samotného produktu však nevzbudzuje len jeho vzhľad, ale i ručné plnenie či limitovaný počet kusov. Každá jedna fľaša má svoje jedinečné poradové číslo, ktoré jej zaručuje svoju unikátnosť. Keďže sa na trhu nachádza len niekoľko tisíc kusov fliaš, je možno pre mnohých nadšencov destilovaného pokušenia práve tento výrobok niečím, čím by mali doplniť svoju zbierku zberateľského alkoholu. Každopádne sa jedná o výnimočný kúsok, ktorým potešíte nielen oči, ale i chuťové poháriky seba či svojho blízkeho. Je to teda aj skvelý tip na darček, keď chcete darovať niečo výnimočné a zároveň obdarovanej osobe ukázať, že si ju naozaj vážite…

Dozrel čas

Zrenie destilátu je významný krok v závere výroby, o ktorom môžeme povedať, že destilátu dáva samotnú dušu. Odležaním sa chuť destilátu zaokrúhli a tak získava na svojej jemnosti. Okrem toho v praxi sa odležané viacročné destiláty (predovšetkým slivovica) pokladajú za kvalitnejšie a hodnotnejšie. Tomu zodpovedá aj ich predajná cena na trhu. Ale taktiež v prípade dobrej slivovice stále rovnako platí, že tá naozaj kvalitná musí mať dosť jemnú chuť ihneď po destilácii. Ak čerstvá slivovica zle chutí, ani dlhým odležaním v sudoch nedosiahne požadovanej kvality. Dobrá slivovica sa teda nesmie báť času ani staroby, pretože iba tak dochádza k harmonizácii a dokonalosti jej chuti. A tak, ako to je aj v iných oboroch, skúsenosti sa cenia a treba vedieť ako na to.

Celý proces zrenia 6-ročnej Bošáckej slivovice prebieha za prísneho dohľadu príslušných orgánov. Špeciálne nádoby, v ktorých slivovica nerušene odpočíva po dobu 6 rokov sú úradne zapečatené a k ich otvoreniu, odpečateniu, môže dôjsť opäť jedine pod dohľadom zodpovedných osôb po deklarovanej dobe zrenia.

Ručná výroba

Samotná výroba, je od plnenia fliaš až po nalepenie finálnej etikety procesom čisto ručným, bez použitia akejkoľvek strojovej technológie. To všetko sú parametre, ktoré určujú hodnotu produktu a z ktorých vychádza i jeho vizuál. Keďže je výrobné množstvo tohto destilátu obmedzené, edícia 6-ročnej Bošáckej slivovice je vydaná v limitovanom počte kusov označených jedinečným poradovým číslom.