Blog

Steak, aký ste ešte nemali…

Steak, aký ste ešte nemali…

Dátum: 30. januára 2023

Je to možno tak trochu zvláštna kombinácia – dobre ugrilovaný a šťavnatý Rib Eye steak a vlašské orechy. Rozhodne ale stojí za vyskúšanie! Pretože šťavnaté mäso a orechy pripravené na masle s kvapkou tuzemského špeciálu RIAVA /orech/ sa dokonale dopĺňajú.

Čo si budeme nahovárať – hovädzí steak je právom absolútnym kráľom všetkých grilovačiek. Nejde samozrejme o najlacnejší kus mäsa, ale zase si ho nepripravujete každý deň a niekedy svojich hostí na záhradnej párty musíte ohúriť. V tomto prípade nielen kvalitou samotného mäsa, ale aj dokonalej a vyváženej chuti. Miera prepečenia je na Vás, my dávame prednosť steakom pripraveným „medium rare“, teda stredne krvavým. Pri takom spôsobe prípravy najviac vynikne chuť steaku.

Na Rib Eye steak budete potrebovať (1 porcia):

  • 250 g Rib Eye steak
  • hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov
  • lyžica masla
  • soľ
  • čerstvo namleté korenie
  • 5 menších umytých zemiakov v šupke
  • hrsť strukov zelenej fazuľky
  • 1 dcl tuzemský špeciál Riava – orech
  • olivový olej extra panenský

AKO NA TO:

Rozpáľte gril. Umyté zemiaky vložte do alobalu, osoľte, okoreňte, pokojne môžete použiť aj bylinky (napríklad čerstvý rozmarín alebo tymián) a pečte na hornej mriežke pri zakrytom grile asi 40 minút.

V malom kastróle si rozpustite lyžicu masla, na ktorom posmažte hrsť vlašských orechov. Asi po 3 minútach k orechom pridajte tuzemský špeciál RIAVA – orech, počkajte kým prejde varom a odstavte. Na masle si pripravte aj struky zelenej fazuľky. Tú stačí restovať veľmi krátko, len s kúskom soli a korenia.

Rib Eye stak 30 minut pred samotným grilovaním vyberte z chladničky. Celkom tesne pred tým, než steak položíte na gril ho z každej strany mierne osoľte a okoreňte, pokojne ho môžete potrieť aj trochou olivového oleja. Steak opečte z každej strany na absolútne rozpálenom grile. Čas grilovania si môžete prispôsobiť miere prepečenia, ktorú chcete dosiahnuť. Steak potom zabaľte do alobalu s kúskom masla a nechate 5 minút odpočinút na vrchnej mriežke grilu. Gril však už vypnite a nechajte uzavretý.

Podávajte s pečenými zemiakmi, strukmi fazule a vlašskými orechmi.

Za tento skvelý recept vďačíme sympatickým blogerom z COOLINARI.


Najnovšie články: