Blog

OVICA – pravý ovocný destilát – časť II.

OVICA – pravý ovocný destilát  – časť II.

Dátum: 26. marca 2021

Stále viac znalých Slovákov a gurmánov dáva prednosť v rámci konzumácie alkoholu pravému destilátu oproti menej kvalitnej liehovine. Čím všetkým sa odlišuje pravý ovocný destilát s príponou -ovica od lacnejšej varianty alkoholu? Okrem názvu a ceny je to predovšetkým zloženie a samotný postup výroby, ktorým sa získava tento tradičný skvost s chuťou Slovenska.

Podľa európskeho štatistického úradu míňame 2,5% zo svojich ročných výdavkov práve na alkohol. Slovensko sa radí v spotrebe alkoholu celosvetovo na 9. miesto. Podľa prieskumov sa aj slovenskí spotrebitelia čoraz viac prikláňajú ku kúpe prémiových ovocných destilátov vyššej kvality a sú ochotní za ne zaplatiť aj prislúchajúcu vyššiu cenu.

Ako spoznať pravý destilát?

Jedine pravý ovocný destilát môže niesť v názve príponu “-ovica”. Chuť a vôňa zrelých sliviek, marhúľ a hrušiek sú základom príbehu, na ktorého konci je naša OVICA. Po ich zakvasení, destilácii a primeranom zrení vzniká ozajstný destilát. Čistý, jemný, bez prísad… tak, ako ho máte radi.

Bošácka Slivovica

Bošácka slivovica – destilát s príponou OVICA najvyššej kvality, ktorý nadväzuje na povestnú ovocinársku tradíciu slovensko-moravského pomedzia už z čias Márie Terézie. Stal sa symbolom dolín Bielych Karpát, aj celého trenčianskeho kraja. Výnimočná klíma miestnych dolín zaručila bohatú úrodu šťavnatých sladkých sliviek. Tie už nebolo potrebné v procese výroby vôbec dochucovať. Názov tohto destilátu pochádza z Bošáckej doliny, ktorú pomenovali podľa bosých mníchov. Dnes je to najznámejšia slovenská slivovica, ktorej obľuba je naprieč rôznymi generáciami stále veľká.

„O pálení slivovice písal už Ján Čaplovič vo svojej knihe s názvom Etnografia Slovákov v Uhorsku. Podľa ústneho podania – slivovicu vozili na pltiach z trenčianskeho prístavu až do Pešti. Slivovicu predávali všetky staré trenčianske likérky. Špeciálne označenie mala slivovica Prunellum, ktorú vyrábala likérka Slovlik už v 20. rokoch 20. storočia.“, dopĺňa zo svojich poznatkov Ing. Ambrosová z oddelenia obchodu a marketingu spol. Old Herold.

Začiatkom 60-tych rokov sa začala slávna trenčianska slivovica uvádzať na trh ako Bošácka slivovica so známym motívom sliviek previazaných červenou stuhou. Pod týmto názvom s nezmeneným produktovým logom je v pláne výroby od roku 1968. Predpokladá sa, že inšpiráciou pre toto stvárnenie tradičného loga najznámejšej slovenskej slivovice bola ornamentná výtvarná tvorba Leonarda Kostelničáka z rokov 1930 – 1950.

Williams Hruškovica

Williams Hruškovica, vzácny a výnimočný destilát z hrušiek odrody Williams, je označovaný ako trenčianska delikatesa. Vo svete poznáme viac ako 3000 odrôd hrušiek. Hruška ´Williamsova´ je však ideálna na pálenie. Ide o stredne rannú odrodu so svetlozelenou až žltou šupkou. Dužina je svetlá, veľmi štavnatá a pri plnej zrelosti mäkká. Jej chuť je veľmi sladká a aromatická. Nie je vhodná na skladovanie, preto najlepšie chutí čerstvo odtrhnutá zo stromu. V našom regióne sa hruškovica vyrába už stáročia podľa osvedčených receptúr prastarých otcov hľadajúcich spôsob ako naložiť s hruškami, ktoré nestihli skonzumovať. I keď patrí tento destilát k najmladším, ktoré liehovar Old Herold zaradil do svojho portfólia OVÍC, vyrába ho rovnako ako iné tradičnou metódou. Starostlivo vyberané hrušky necháva kvasiť prirodzeným spôsobom a potom šetrne destiluje. Dlhoročným zrením bez akýchkoľvek prísad sa získava nezameniteľná, hladká, vyrovnaná a lahodná chuť pravého hruškového destilátu.

Maruna Marhuľovica

Marhule síce pochádzajú z Číny a severného Mongolska, ale ich chuť a výdatnú vôňu v podobe destilátu poznali v našich krajoch už dávno v minulosti. Rovnako aj likérka Slovlik /predchodca dnešného liehovaru Old Herold/ vyrábala marhuľovicu s názvom Marulla. Keďže tento názov medzičasom začala používať pre svoj výrobok iná likérka na africkom kontinente, musela spoločnosť Old Herold hľadať názov nový. Znovuzrodená Maruna Marhuľovica si však rýchlo našla svojich milovníkov a zaiste i Vás očarí svojou zmyselnou vôňou a bohatou ovocnou chuťou s jemným mandľovým zakončením.

Tradičné podávanie pálenky (destilátu).

Na podávanie pálenky sa v minulosti používali poháriky typického tvaru s dlhým hrdlom, známe pod názvom „pijačka“. Vysoká nádobka, z ktorej nápoj v zime hrial a v lete chladil, mala spodnú časť baňatého tvaru a hrubšie dno, čo zaručilo stabilitu. Horný okraj hrdla bol zvyčajne lievikovito rozšírený. Nádoba mala rozličný obsah, ktorý sa podľa krajových zvyklostí a nátury častujúcich pohyboval od pol decilitra až po dva decilitre.

Podávanie pravého destilátu v súčasnej modernej gastronómii.

Ak vás tradičné podávanie pálenky v pijačkách neoslovilo, tak pravý ovocný destilát (s príponou -ovica) odporúčame podávať v sklenom pohári na stopke so „zvonovitým kalichom“ (širšia spodná a zúžená horná časť) vychladený na požadovanú teplotu. Zatiaľ čo vhodná teplota podávania je pri Bošáckej Slivovici 10-12˚C, Maruna Marhuľovica vynikne svojou chuťou pri teplote o niečo vyššej a to 16-18 ˚C. Destilát je vhodné po naliatí do pohára nechať „krátko sa nadýchať“. Odmení sa vám typickou rozvinutou vôňou, ktorú dotvorí lahodný chuťový profil s jemným zakončením po ovocí. Už prvý dúšok zahreje telo, pohladí dušu a zapíše sa do pamäti. Dokonalé potešenie pre všetky Vaše zmysly…

Pre radosť žite, uvážlivo pite!