Blog

Borovička Koniferum na slovenskú nôtu!

Borovička Koniferum na slovenskú nôtu!

Dátum: 7. mája 2021

Spojili sme tradičnú slovenskú pohostinnosť s naším ľudovým bohatstvom, akým je modrotlač. Tak sa zrodila špeciálna modrá edícia tradičnej borovičky Koniferum, ktorú si teraz môžete vychutnať ešte viac… Jednoducho na slovenskú nôtu!

Koncept, ktorý stojí na pevných základoch. Lebo ctíme slovenské tradície….

Remeslá, tradície a ľudová tvorba odjakživa formovali našu identitu. Modrotlač bola neodmysliteľnou ozdobou tradičného ľudového odevu v mnohých regiónoch Slovenska. Vzor tlačený na textil modrou farbou z indiga je od roku 2018 súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Práve technika modrotlače nás inšpirovala spojiť tradičné hodnoty do netradičného výrobku – špeciálnej modrej edície borovičky Koniferum, ktorú trenčiansky liehovar Old Herold stále vyrába rovnako ako pred 100 rokmi.

Borovička Koniferum

Jedna z najstarších značiek, ktoré overil čas sa Trenčíne vyrába už viac ako 100 rokov. Najobľúbenejšia vo svojej kategórii… Hlásia sa k nej fanúšikovia rôznych komunít a spája tak folkloristov so športovcami, cestovateľov i domácich, starých i mladých, gurmánov i tradičných spotrebiteľov. Jednoducho borovička Koniferum s jedinečnou chuťou a vôňou je vernou súčasťou tradičnej slovenskej pohostinnosti. Slováci svojich priateľov a seba pohostia ročne až 39 miliónmi pohárikmi Koniferky.

Osvedčená receptúra

Vyladená chuť a delikátna aróma pramení z borievkového destilátu trenčianskych majstrov páleničiarov. Jej tajomstvo je dlhé roky ukryté v prísnom dodržiavaní receptúry z poctivých surovín prekvasených borievok a prameňov vody zo svahov Považského Inovca. Proces dvojstupňovej destilácie borievkového kvasu a pridanie aromatického borievkového oleja zaisťujú borovičke Koniferum aj pri nižšom obsahu alkoholu príjemnú ľahkú chuť. Na výrobu borovičky sa používajú plody Borievky obyčajnej alebo červenoplodej (lat. Juniperus Communis alebo Oxycedrus). Obe dreviny majú podobné plody, ktoré sa líšia farbou bobúľ. Viac rozšírená Borievka obyčajná má plody tmavomodrej farby, zatiaľ čo Borievka alebo Jalovec červenoplodý ich má sfarbené do červena. Borievky obľubujú suché a slnečné pláne, preto sa najviac vyskytujú v oblasti Stredozemného či Čierneho mora.

Inšpirovaní modrotlačou

Návrat ku koreňom je fenoménom posledných rokov. Zdrojom trvalej inšpirácie sa stali tradície, remeselná výroba i ľudová tvorivosť. Nadčasové hodnoty v nich uložené pravidelne zažívajú renesanciu v rôznych sférach života, ako odevná tvorba, dizajn, architektúra, grafika či výtvarné umenie. Modrotlač, ako technika farbenia predovšetkým textilného materiálu, sa na Slovensku teší popularite už od začiatku 18. storočia. Vzor je tlačený na látku pomocou takzvanej rezervy – zmes zamedzujúca zafarbenie látky v mieste vzoru. Po farbení látky modrou farbou z indiga zostáva vzor viditeľný väčšinou v pôvodnej – bielej farbe plátna. Indigo je rastlinné modré farbivo, ktoré sa získava z tropickej rastliny indigovníka. Prepracované vzory sa na látku maľovali najskôr ručne, ale postupne sa technika zdobenia látok vykonávala drevenou alebo kovovou formou (pečiatkou). Pod návrh špeciálnej modrej edície borovičky Koniferum a jej súčasný komunikačný vizuál sa podpísal slovenský dizajnér Lukáš Karásek zo štúdia Werk.

Ochutnajte jedinečné spojenie dedičstva našich predkov… Na slovenskú nôtu!