Blog

Industriálny areál liehovaru Old Herold je miesto, ktoré inšpiruje…

Industriálny areál liehovaru Old Herold je miesto, ktoré inšpiruje…

Dátum: 28. marca 2023

Priemyselný areál trenčianskeho liehovaru Old Herold je areál, ktorý toho už veľa zažil. Okrem mnohých známych odborníkov v potravinárskom a liehovarníckom odbore tu v minulosti pracovali aj také známe osobnosti ako Alexander Dubček či spisovateľ Rudolf Dobiáš. To, že ale rovnako i dnes inšpiruje svojou atmosférou a zabudnutými zákutiami aj súčasné mladšie generácie, dosvedčujú mnohé autorské fotografie, ktoré tu v súčasnosti vznikajú…

Preto niet divu, že priemyselný areál trenčianskeho liehovaru bol v roku 2020 zaradený medzi technické pamiatky Trenčína. Dostal sa tak na mapu industriálnych pamiatok tohto mesta. Mapu vydáva združenie Čierne diery. Jej cieľom je zvýšenie povedomia o zachovaných technických pamiatkach priemyslu v krajských mestách Slovenska. Liehovarnícky areál ležiaci na pravom brehu rieky Váh, neďaleko historického centra, je areál plný novodobých i dávnych industriálnych zákutí. Podpísal sa na nich zub času a s ním súvisiaca bohatá história priemyselného podniku. Jeho odkaz a genius loci tak inšpiruje k tvorbe i mnohých dnešných autorov či ľudí pracujúcich v rôznych kreatívnych oblastiach.

Editoriál priamo z priemyselného areálu

Inak tomu nebolo ani pri tvorbe komunikačného vizuálu a módneho editoriálu k autorskej odevnej kolekcii Kláry Drevenákovej. Mladá autorka, študentka Školy umeleckého priemyslu v Trenčíne, vytvorila kolekciu s názvom DWH. Ukázala v nej okrem svojich skvelých zručností, precíznosti s akou pristupuje k tvorbe, i perfekcionistickú prácu s detailom, či nápaditú myšlienku konceptu. Tá bola dotiahnutá do konečného finále aj v podobe komunikačného vizuálu a módnych fotografií celej kolekcie, ktoré vznikli priamo v starej časti areálu trenčianskeho liehovaru.

Reflexia na súčasné udalosti v podobe módnej kolecie

Názov kolekcie DWH je skratkou anglických slov Deep Water Horizon. Autorka ňou reagovala na explóziu ropnej plošiny v Mexiku, jej následky a prístup zo strany spoločnosti, ktorá bola prenajímateľom plošiny. Deep Water Horizon bola vrtná plošina v Mexickom zálive, ktorej explózia v roku 2010 mala fatálne následky v podobe trvalého poškodenia morského ekosystému na mori i v blízkosti pobrežia. Jednalo sa o jednu z najväčších ekologických katastrof v tomto storočí. Každý z 5 modelov tvoriacich kolekciu reflektuje a odráža nielen túto udalosť, ale i jej závažné následky.

Na históriu sa nezabúda

Spoločnosť Old Herold sídli v pôvodnom areáli najväčšej československej továrne na droždie z roku 1932. Droždiareň dal postaviť český továrnik Emil Pick, ktorý kúpil aj trenčiansky liehovar Kornhauser a Herczka z roku 1886. Sušené droždie vyvážal z Trenčína v plechovkách aj do zámoria. Do továrne presťahoval výrobu umelých tukov z Užhorodu a v roku 1937 aj výrobu likérov Old Herold z Topoľčian. Počas vojny bol podnik arizovaný, po vojne znárodnený. V roku 1969 bol národný podnik premenovaný na Slovlik, s odkazom na inú likérku pod hradom. Desať rokov po revolúcii sa liehovar a droždiareň rozdelili. Droždiareň v roku 2019 zrušila svoju výrobu.

Exteriér starej časti liehovaru Old Herold skvele poslúžil na nafotenie módnej kolekcie. Mnohé kovové konštrukcie, bývalé zásobníky melasy, staré steny budov, sklobetón či iné detaily industriálnej architektúry 20.storočia dodali fotkám tú správnu atmosféru. Všetky módne fotografie boli upravené v štýle kovového lesku. Ich cieľom bolo zobraziť okrem odevov aj rozruch a vážnosť situácie ohľadom ropnej havárie. Autorkou fotografií je Vanessa Kubandová a art directorkou Magdaléna Brezovská. 


Najnovšie články: