Blog

Priemyselný areál liehovaru Old Herold patrí medzi technické pamiatky Trenčína

Priemyselný areál liehovaru Old Herold patrí medzi technické pamiatky Trenčína

Dátum: 14. septembra 2020

V roku 2020 bol priemyselný areál trenčianskeho liehovaru Old Herold v rámci projektu Čierne diery zaradený medzi technické pamiatky Trenčína a spolu s inými objektami a pamiatkami tak „píše“ dejiny novodobej architektonickej histórie tejto lokality…

OLD HEROLD – spoločnosť, ktorej príbeh sa píše od roku 1886, kedy sa postupne  z malého hospodárskeho liehovaru vyvíjala cez mnohé zmeny až do súčasnej podoby prosperujúcej spoločnosti trenčianskeho regiónu.  Ako jednému z najstarších liehovarov na Slovensku sa jej na dlhej ceste viacerými storočiami podarilo zachovať tradíciu v kvalite a na týchto pevných základoch stavia svoju produkciu až doposiaľ. Medzi jej najznámejšie a najobľúbenejšie produkty patria už tradične vysoko kvalitné destiláty v podobe slovenských borovičiek Juniperus, Koniferum či Bošácka slivovica.

Mapa technických pamiatok Trenčína, do ktorej bol v rámci projektu Čierne diery v roku 2020 zaradený aj priemyselný areál trenčianskeho liehovaru Old Herold.

Spoločnosť Old Herold sídli v pôvodnom areáli najväčšej československej továrne na droždie z roku 1932. Droždiareň dal postaviť český továrnik Emil Pick, ktorý kúpil aj trenčiansky liehovar Kornhauser a Herczka z roku 1886. Sušené droždie vyvážal z Trenčína v plechovkách aj do zámoria. Do továrne presťahoval výrobu umelých tukov z Užhorodu a v roku 1937 aj výrobu likérov Old Herold z Topoľčian. Počas vojny bol podnik arizovaný, po vojne znárodnený. Pracoval v ňom aj Alexander Dubček. V roku 1969 bol národný podnik premenovaný na Slovlik, s odkazom na inú likérku pod hradom. Desať rokov po revolúcii sa liehovar a droždiareň rozdelili. Droždiareň v roku 2019 zrušila svoju výrobu.


Najnovšie články: