Blog

Burger s cibuľovou marmeládou

Burger s cibuľovou marmeládou

Dátum: 30. októbra 2020

Domáci burger to je celkom iná vec ako ten, ktorý poznáte z bežného fastfoodu. Ak taký burger doplníte o kvalitný cheddar, plátky upečenej údenej slaniny a vami pripravenú cibuľovú marmeládu s trochou čučoriedkového alkoholu Riava Hafira dostanete plnohodnotné jedlo, ktorým okúzlite všetkých hostí.

Na hovädzí burger s cibuľovou marmeládou budete potrebovať (2 porcie):

  • 500 g kvalitného mletého hovädzieho predného mäsa
  • 2 väčšie červené cibule
  • lyžicu hnedého cukru
  • 2 plátky cheddaru
  • 2 väčšie paradajky
  • 6 plátkov údenej slaniny
  • 2 kyslé uhorky
  • listy zeleného šalátu
  • horčicu
  • kečup
  • 1 dcl RIAVA Hafira
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 2 domáce žemle na burgre

Základom hamburgera je vždy kvalitné hovädzie, ideálne hovädzie predné, ktoré by ste si mali sami namlieť, prípadne to môžete zveriť mäsiarovi, ktorému dôverujete. Len tak budete mať istotu, čo v tom mäse naozaj je, takže ak je to čo i len trochu možné, vyhnite sa mletému balíčkovanému mäsu zo supermarketov. Ak si ho meliete sami, tak čo najtesnejšie pred samotnou prípravou, ideálne práve vybrané z chladničky, aby sa tuk neoddeľoval pri samotnom mletí. Mäso dokonca nemusíte nijako dochucovať, stačí soľ a čerstvo mleté čierne korenie, tak ešte viac vynikne chuť hovädziny.

AKO NA TO:

Rozpáľte si gril alebo panvicu. Z mäsa vytvarujte 2 burgre, ktoré z oboch strán opečte. Miera prepečenia je, samozrejme, na vás. Niekto má rád viac prepečený burger, iní dávajú prednosť krvavejšej verzii, napríklad ako pri steaku. Na grile/panvici opečte z oboch strán aj slaninu a na vyššie položenom mieste na grile z oboch strán aj vaše domáce žemle.

Cibuľovú marmeládu na burger pripravíte jednoducho. Použite kúsok tuku. Pridajte na krúžky nakrájanú červenú cibuľu. Za občasného miešania duste cibuľu asi 20 minút, dajte pozor, aby vám príliš nezhnedla. Pridajte hnedý cukor. Keď sa cukor roztopí pridajte 1dcl Tuzemského špeciálu RIAVA HAFIRA. Bežne sa pri cibuľových marmeládach používa červene víno, toto je však chuťovo veľmi zaujímavá obmena. Hafira má totiž výrazne sladkú čučoriedkovú chuť. Počkajte, kým sa alkohol celkom vyparí a cibuľa získa konzistenciu marmelády a odstavte.

Začnite vyskladávať burgre. Spodok žemle potrite horčicou a poukladajte lístky šalátu. Na šalát položte mäso a naň ďalej skladajte syr, plátky paradajky, plátky uhorky, slaninu a všeko doplňte o lyžicu cibuľovej marmelády. Na burger položte vrchnú časť žemle. Aby burger spolu poriadne držal môžete ho podávať prepichnutý steakovým nožom alebo drevenou špajlou. Podávajte s kečupom, zeleninovým šalátom alebo domácimi hranolčekmi.

Za tento skvelý recept vďačíme sympatickým blogerom z COOLINARI.


Najnovšie články: