Blog

Slovenský deň kroja 2020

Slovenský deň kroja 2020

Dátum: 14. októbra 2020

Slovenský deň kroja je ojedinelé podujatie zamerané na šírenie tradícií, prezentáciu slovenských ľudových krojov, slovenských obcí, regiónov a nášho kultúrneho dedičstva.

Cieľom projektu je poukázať na naše tradície, pestrú rôznorodosť zvyklostí miest a obcí Slovenska, umenie a krásu krojov. Slovenské ľudové umenie tak približuje mladej generácii, aby bola hrdá na svojich predkov a ich kultúrne dedičstvo. Je tiež poctou remeselníkom, bežným ľudom, ktorí uchovávajú a s hrdosťou nosia slovenské ľudové kroje. Aj tento ročník bol rovnako ako predchádzajúce venovaný významnej osobnosti slovenskej kultúry a folklóru. Po Štefanovi Nosáľovi, Jurajovi Kubánkovi, či M.R. Štefánikovi sa dostalo pocty Andrejovi Sládkovičovi a jeho literárnemu dielu.

Spomedzi zastúpených a prezentovaných regiónov nechýbal ani Trenčiansky a zvyky či tradície, ktoré ku tomuto kraju patria. Oslava krásy krojov, spevu, tanca sprevádzaná nádhernými veršami Maríny sa konala v septembri na Donovaloch. Sme radi, že aj destiláty trenčianskeho liehovaru Old Herold mohli byť rovnako jej súčasťou.

Ďakujeme.

slovenský deň kroja 2020