Blog

Niečo na zahriatie!

Niečo na zahriatie!

Dátum: 19. decembra 2023

Miešaných drinkov sa v zime nemusíte vôbec vzdať. Kto povedal, že musia byť len s ľadom? Áno, uznávame táto ich verzia je neodolateľná a k letu neodmysliteľne patrí… Čo však v zime?

Barmanský svet sa neustále rozvíja, experimentuje, kreuje a my s ním:). Či už ide o rôzne nové alkoholické, nealkoholické nápoje, produkty alebo o receptúry drinkov. Súhlasíme, že varené víno alebo punč idú jednoducho ruka v ruke so zimným obdobím, ale čo takto skúsiť aj niečo iné a rovnako dobré, ak nie lepšie… Skúste sa nechať inšpirovať našimi novými receptami na horúce drinky, pretože my sme na tú pravú zimu a počasie vonku dokonale pripravení…

Drink „Pod orechom“

5 cl Riava Orech

2 cl škoricový sirup (môžeme nahradiť trochou škorice)

1 kávová lyžička medu

15 cl horúci hruškový džús

….

Hruškový džús, škoricový sirup (príp. škoricu) a med privedieme k bodu varu, prelejeme do šálky alebo pohára s uškom, prilejeme Riavu orech a zľahka premiešame. Podľa vlastnej potreby môžeme drink ešte dochutiť citrónovou šťavou. Ozdobiť ho môžeme rezom hrušky, polkou orecha, kúskom škorice či posýpkou alebo krustou z mletých orechov.

Drink „Po červenej“

6 cl Riava Hafira

2 cl ríbezľového sirupu (odporúčame sirup z čiernych ríbezlí)

1 balenie vanilkového cukru

15 cl horúci džús čierne ríbezle

….

Ríbezľový džús, sirup a vanilkový cukor privedieme k bodu varu, prelejeme do šálky alebo pohára s uškom, prilejeme Riavu hafira a zľahka premiešame. Drink môžeme ozdobiť rezom limetky, príp. strapcom ríbezlí či vanilkovým luskom.

Drink „V lavíne“

4 cl Riava Špeciál

15 cl horúceho mlieka (môžeme nahradiť trochou škorice)

2 cl sirupu (napr. Irish, Noisette -lieskovo orieškový, Brownie/Čokoláda…)

….

Mlieko privedieme k bodu varu, prelejeme do šálky alebo pohára s uškom, prilejeme Riavu Špeciál, sirup a krátko premiešame. Drink môžeme ozdobiť šlahačkou, marshmallonmi, čokoládovým topingom alebo ľahkou posýpkou z kakaa.

Drink „V škrupinke“

6 cl Riava Orech

1,5 cl sirup Noisette – lieskový oriešok

15 cl horúci jablkový džús

….

Jablkový džús a sirup privedieme k bodu varu, prelejeme do šálky alebo pohára s uškom, prilejeme Riavu orech a zľahka premiešame. Drink môžeme dozdobiť rezom jablka, vanilkovou tyčinkou, krustou alebo posýpkou z mletých orechov či mätou.

Drink „Do kopca“

4 cl Riava Špeciál

2 cl brusnicový sirup

1 polievková lyžica sušených brusníc

20 cl horúci džús z čiernych ríbezlí

….

Podrvené brusnice necháme krátko macerovať v alkohole Riava špeciál. Džús spolu so sirupom necháme zovrieť a prelejeme do pohára ku brusniciam naloženým v alkohole. Premiešame a dozdobíme citrónovou kôrou alebo mätou.

Rady a tipy od profesionálov!

Na záver pridávame ešte niekoľko profesionálnych tipov a rád, aby Vaše drinky nielen chutili, ale aj vyzerali skvelo a ich príprava bola čo najjednoduchšia!

  • Vstupné suroviny sa snažíme zohrievať priamo na sporáku v príslušnej nádobe alebo hrnci. Ak nemáme takúto možnosť je možné ich prihriať v prostredí baru aj pomocou naparovača, avšak tento spôsob z pohľadu teploty drinku nie je taký efektívny.
  • Vhodná nádoba na ohrev a varenie základných ingrediencií (džúsy, mlieko a pod.) vo svete profesionálneho barmanstva je džezva. Pri jej výbere dbáme na kvalitný povrch, aby sme sa vyhli pripáleniu ohrievaného obsahu.
  • Horúce drinky servírujeme vždy do pohára s uškom, aby sme umožnili bezproblémové držanie pohára a konzumáciu drinku. Najvhodnejším je sklený pohár s hrubšími stenami, ktorý dobre odoláva teplu. Jeho prípadnému prasknutiu predídeme aj keď do pohára pri nalievaní vložíme kovovú lyžicu.
  • Aby bol drink čo najdlhšie horúci je vhodné pohár predhriať pomocou naplnenia horúcej vody na 3-4 min. Keď sa sklo zohreje, vodu zlejeme a pohár môžeme naplniť danými ingredienciami.
  • Alkoholové zložky pridávame do drinkov na úplný záver a hneď servírujeme, nakoľko alkohol v horúcom prostredí prchá a degraduje.
  • Pri dekorovaní môžeme použiť práškový cukor, ktorý pripomína sneh.
  • Orechovú krustu, ktorá sa často používa na estetickú finalizáciu drinkov, môžeme pripraviť dvoma spôsobmi: Cukor roztopíme na karamel, ktorým potrieme okraj pohára a ten následne ponoríme do pomletých orechov. Namiesto karamelu môžeme okraj pohára potrieť aj sirupom a potom ho ponoriť do orechov.
  • Profesionálni barmani radi požívajú pri príprave drinkov sirupy značky Monín. V domácich podmienkach tieto sirupy však môžete pokojne nahradiť aj inými značkami, prípadne ingredienciami.
  • Na prípravu týchto chutných receptov sme použili obľúbenú radu tuzemských špeciálov RIAVA (vyrába Old Herold).

Za dokonale vyladené horúce drinky ďakujeme p. Jánovi Majorošovi, certifikovanému barmanovi Slovenskej barmanskej asociácie, držiteľovi titulu Barman roka 2005 a 2007 vrátane niekoľkých svetových ocenení na Majstrovstvách sveta či iných medzinárodných súťažiach. Pozorovať majstra odborníka pri práci bol pre nás zážitok:)! Ďakujeme za jeho profesionálnu kreatívu a spoluprácu pri tvorbe receptov. Veríme, že si rovnako ako my na drinkoch výborne pochutnáte…!


Najnovšie články: