Blog

Marinované kuracie paličky a domáca BBQ omáčka

Marinované kuracie paličky a domáca BBQ omáčka

Dátum: 22. júla 2021

Recept ako stvorený na leto a posedenia s rodinou či priateľmi. Spodné kuracie stehienka, alebo ak chcete paličky, perfektne ugrilované z každej strany, podávane s domácou barbeque omáčkou… Kto by ich nemal rád. Ich príprava je hračka. Marinádu máte hotovú behom chvíľky a pri ich grilovaní sa pokojne môžete venovať svojim hosťom.

Tento recept je tak univerzálny, že ho môžete použiť na akýkoľvek kus kuraciny. Pokojne použite krídelká alebo horné kuracie stehná. Marinádu môžete použiť aj na kuracie prsia, tam však pozor na dobu grilovania, prsia majú tendenciu byť trochu suchšie. Tuzemský špeciál RIAVA dodáva marináde zaujímavú sladkastú chuť. Alkoholu sa nebojte, ten sa počas grilovania kompletne vyparí a tak je recept vhodný aj pre deti.

Na marinované kuracie paličky budete potrebovať (2 porcie):

  • 12 ks dolných kuracích stehien (paličiek)
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • lyžica medu
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 2 najemno nasekané chilli papričky
  • 1 dcl Tuzemský špeciál RIAVA
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Na domácu BBQ omáčku budete potrebovať:

  • 2 lyžice paradajkovej passaty
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 1 lyžica worchesterovej omáčky
  • 1 lyžička granulovaného cesnaku
  • 1 lyžička chilli vločiek
  • soľ, čerstvo mleté biele korenie
  • voda alebo červené víno

AKO NA TO:

Zo surovín si pripravte marinádu, ktorou zalejte kuracie stehienka. Rukami ich poriadne premasírujte. Aby kuracie mäso chytilo chuť marinády, môžete stehná narezať až do kosti. Nechajte marinovať aspoň 4 hodiny v chladničke.

Kým kuracie čaká na svoju chvíľu na grile, pripravte si domácu BBQ omáčku. Všetky suroviny v malom hrnci povarte asi 30 minút. V prípade, že je vaša BBQ omáčka až príliš hustá pridajte trochu vody alebo vína.

Rozpáľte gril. Kuracie mäso grilujte z každej strany pri zatvorenom grile asi 40 minút. Tesne pred koncom ich môžete potrieť zvyškom marinády alebo vašou domácou BBQ omáčkou.

Podávajte štýlovo vo vedierkach vystlaných papierom na pečenie. Kuracie paličky môžete na záver posypať aj bylinkami, napríklad petržlenovou vňaťou alebo čerstvým koriandrom, ak ho máte radi. Ideálne sa k nim hodia doma pripravené zemiakové hranolky, ale skvelé sú aj s čerstvým chlebom alebo zeleninovým šalátom.

Za tento skvelý recept vďačíme sympatickým blogerom z COOLINARI.


Najnovšie články: