Blog

Repák, obľúbená špecialita nielen na Považí!

Repák, obľúbená špecialita nielen na Považí!

Dátum: 9. februára 2021

Považský repák sa za posledné roky teší mimoriadnej obľube. Kedysi zaznávaný destilát, ktorý si doma pálili iba skalné povahy na kopaniciach Bielych Karpát a Myjavy. Dnes vyhľadávaný destilát  kvôli svojim povestným liečivým účinkom na tráviace ťažkosti a problémy s tým spojené…

Či to tak naozaj je, výrobca ani lekár potvrdiť nemôže, ale Vaše dobré skúsenosti každopádne predčia akúkoľvek reklamu v tomto smere. A pravdou rovnako zostáva, že vstupná surovina, ktorou je šťava z cukrovej repy, obsahuje Trimetylglycín známy ako Betain patriaci do skupiny vitamínov B.

História vs. súčasnosť

Tento jedinečný destilát sa vyrábal v trenčianskom liehovare už v prvej polovici 90-tych rokov. Zo začiatku sa predával iba v podnikovej predajni liehovaru a kupovali si ho predovšetkým miestni znalci ako špecialitu tohto kraja. Dnes ho poznajú nielen na západnom Slovensku a jeho obľuba medzi spotrebiteľmi neustále rastie. Pracovníci oddelenia obchodu a marketingu spoločnosti Old Herold s úsmevom spomínajú na jeho začiatky: „Keď sme ho zaradili do predaja, obchodníci ho nechceli predávať, lebo vraj smrdí.“ To, že sa situácia zmenila a jeho popularita stúpa v posledných rokoch priam raketovým tempom, hovoria aj čísla z trhu. Zatiaľ čo v prvých rokoch jeho existencie sa predalo množstvo len niekoľko stoviek fliaš ročne, dnes môžeme hovoriť o predaji v desiatkach tisícov litrov. Je dodávaný do viacerých obchodných reťazcov a distribučným partnerom na Slovensku. „Potenciál tohto výrobku ešte nebol dosiahnutý a časom by sa mohol stať výraznou značkou našej firmy rovnako ako Bošácka slivovica. To, že má Považský Repák viac a viac priaznivcov je aj vďaka jeho kvalite, ktorú držíme dlhodobo na rovnakej úrovni.“, vyjadril sa k téme Július Prekop, obchodný riaditeľ spol. Old Herold.

Čo určuje cenu na trhu?

Získať tento jedinečný destilát a pokryť tak súčasné rastúce potreby trhu však nie je vôbec ľahké. Jeho výroba je nečakane zložitá a ovplyvňuje ju viacero faktorov, ktoré určujú nielen kvalitu, ale i výsledné množstvo vyrobeného produktu. Obsah cukru v cukrovej repe a teda následne aj v difúznej šťave, z ktorej sa repák vyrába, závisí predovšetkým od počasia, ale i od samotnej prípravy pôdy, výberu odrody, sejby, ochrany, zberu či následného skladovania a procesu difúzie vstupnej suroviny – cukrovej repy. A aby toho nebolo málo….Vstupnú surovinu má liehovar možnosť získať len jedenkrát ročne, na jeseň. Pričom nie vždy sa podarí, pri udržaní kvality a vlastností destilátu, vyrobiť požadované trhové množstvo.  Môže sa teda stať, tak ako v aktuálnej sezóne, že výťažnosť/cukornatosť repy je vzhľadom na faktory počasia veľmi nízka a teda aj z väčšieho množstva šťavy sa získa menej destilátu ako obvykle.

Ako sa vyrába tento destilát?

Proces výroby pozostáva z viacerých krokov:

  • Difúzia – vylúhovanie potrebných látok z buniek cukrovej repy. Proces, ktorý prebieha v cukrovare a jeho výsledkom je získanie difúznej šťavy s čo najvyšším obsahom cukru.
  • Kvasenie – difúzna šťava s doplnenými kvasinkami pri správnej teplote v liehovare ďalej kvasí.
  • Dvojstupňová destilácia – nasleduje po ukončení kvasenia. Pri prvej destilácií sa vykvasená repná šťava destiluje a získava sa medziprodukt tvz. “vodka“. Tá sa následne druhýkrát destiluje, pričom tu sa oddeľuje jadro destilátu – jeho srdce, ako tá najlepšia, najkvalitnejšia časť od látok, ktoré spôsobujú kyslosť, horkosť a ostrosť destilátu. Keďže má tento destilát charakteristickú arómu, daná destilačná aparatúra sa používa výhradne len na výrobu repáku.
  • Zrenie  – počas tohto deja dôjde k odvetraniu destilátu, pri ktorom sa odstránia prchavé látky, spôsobujúce surovú, ostrú chuť a neskôr k esterifikácií, teda k tvorbe chuťových látok, ktoré naopak dodávajú charakteristickú chuť výslednému produktu. Oba deje si vyžadujú primeraný čas, čo je pri tomto druhu destilátu od 6 mesiacov až do 1,5 roka. „Pri dlhšom zrení už repák stráca svoju typickú výraznú chuť a vôňu. Je síce jemnejší, ale ako my hovoríme aj prázdnejší“, upresňuje výrobná riaditeľka liehovaru Ľubica Mutňanová.
  • Po týchto procesoch už dochádza iba k úprave destilátu kvalitnou zmäkčenou vodou na požadovaný obsah alkoholu 52%  a k plneniu do fliaš.

To je sila!

Povestný Považský repák z kopaníc znamená nezameniteľný degustačný zážitok. Nie je určený pre začiatočníkov, ale len pre silné povahy. Je predsa jedinečný! Tradičný pre našu oblasť. Buď ho ľudia milujú a cenia si ho aj ako liek, alebo ním opovrhujú, lebo nevedia prísť na chuť jeho typickej chuti a vôni. Pravdou však je, že jeho vyrobené množstvo je technologicky limitované a milovníkov či zástancov tohto destilátu je stále viac a viac….

Viete, že? 

Na západnom Slovensku repáku úsmevne hovoria aj “zajačí koňak”.