Blog

Borovička Juniperus a kandidatúra mesta Trenčín na Európske hlavné mesto kultúry 2026.

Borovička Juniperus a kandidatúra mesta Trenčín na Európske hlavné mesto kultúry 2026.

Dátum: 20. októbra 2021

Trenčiansky liehovar Old Herold hrdo o sebe hlási, že má patent na borovičku. Juniperus, najstaršia patentovo chránená borovička na Slovensku, ktorá pochádza práve z tohto liehovaru, teda nechýba ani pri podpore a predstavovaní kandidatúry mesta Trenčín na Európske hlavné mesto kultúry v roku 2026.

Borovička JUNIPERUS je symbolom bohatej tradície trenčianskych borovičkárov. Kraj bohatý na borievky, zručnosť páleničiarov a jedinečné výrobné postupy boli v roku 1936 základom na pridelenie československej ochrannej známky. V roku 1967 získala borovička JUNIPERUS na Úrade pre patenty a vynálezy v Ženeve medzinárodnú ochranu. Legendárnu, najstaršiu slovenskú borovičku JUNIPERUS v Trenčíne vyrábala už v roku 1905 Prvá trenčianska borovičková a likérová továreň.

Príbeh najstaršej slovenskej borovičky pokračuje….

Spoločnosť Old Herold je hrdým pokračovateľom v tejto tradícii, na ktorú nielenže úspešne nadväzuje, ale ju aj rozvíja ďalej. Ikonický výrobok tohto liehovaru prešiel v posledných rokoch výrazným redizajnom, pod ktorý sa podpísalo trnavské štúdio Pergamen.

Po rokoch sme oživili hranatú fľašu so skosenými hranami a krátkym hrdlom. V novej verzii má ešte ostrejšie hrany a širšie ramená ako pôvodná. Pridali sme reliéf z bobúľ a ihličia borievok a hrdé logo na bočné steny skla. Na prvý pohľad pôsobí nová fľaša trochu starosvetsky, v kombinácii s výraznou etiketou zároveň exkluzívne. Vnútri je však stále tá istá borovička, ktorú trenčianska likérka Old Herold páli už viac ako 100 rokov. Nové logo Juniperus na etikete je originálnym remixom viacerých historických verzií loga. Dopĺňajú ho informácie o pôvodnom roku výroby a číslo národnej a medzinárodnej registrácie v Ženeve. Súčasné logo je zbavené zbytočnej dekoratívnosti a spája v sebe typografické a tvarové inšpirácie z rôznych historických verzií loga. O vydarenej novej podobe tradičného slovenského výrobku hovorí aj udelené ocenenie – „Národná cena za dizajn“ v kategórii Obal a objekt.

Spoločnými silami…

Tak ako bohatý je príbeh a chuť samotnej borovičky Juniperus, je bohatá aj história i budúcnosť mesta Trenčín. Preto spojenie partnerov vážiacich si tradície s nadväznosťou na pohľad do vizionárskej budúcnosti nie je nič prekvapujúce.

Borovička Juniperus – to je štedrá dávka dvakrát páleného borievkového destilátu s bohatou a intenzívnou chuťou, ktorá v sebe nesie svoju typickú borievkovú pikantnosť a korenistosť. Je obrazom slovenskej pohostinnosti a preto nechýbala vo svojom novom šate ani pri predstavovaní projektu kandidatúry mesta Trenčín na „Európske hlavné mesto kultúry 2026“. Pozvaní hostia a predstavitelia podnikateľských subjektov v trenčianskom kraji si ju mohli vychutnávať počas celého večera v podobe lahodných miešaných drinkov. O tom, či sa mestu Trenčín podarí získať tento cenný titul rozhodne už v decembri tohto roka odborná medzinárodná porota. Držíme palce!


Najnovšie články: