Blog

Netradičné miešané nápoje..

Netradičné miešané nápoje..

Dátum: 12. júla 2022

Leto je časom zábavy, výletov, dovoleniek, nových zážitkov či oddychu.  A ku tomu všetkému patria neodmysliteľne aj osviežujúce miešané nápoje, ktoré dokážu spríjemniť nejednu letnú chvíľu s priateľmi. Pár tipov na chutný letný drink Vám teda ako odborníci na slovo vzatí prinášame v nasledovnom článku…

Miešané nápoje ako mojito, aperol spritz, manhattan či piňa colada pozná snáď každý. Aj keď ich recepty nepochádzajú od našich starých mám, ich obľúbenosť je naprieč našou spoločnosťou pomerne veľká. Máme však pre vás však jeden zaručene neotrelý inšpiratívny tip, ako vyskúšať niečo nové. Čo takto vytvoriť si miešané nápoje s najtradičnejšou slovenskou pálenkou… Reč je teda, mnohí už iste tušíte, o borovičke. Ako odborníci na výrobu tejto slovenskej špeciality vám prinášame niekoľko receptov, ktoré vznikli pod rukami uznávaných slovenských profesionálnych barmanov. Tí prijali výzvu a vymysleli pre vás nasledovné miešané drinky. Recepty majú rôznu náročnosť prípravy, takže na svoje si príde každý, či ste amatér alebo profesionál. Nech sa páči, inšpirujte sa, miešajte, mixujte a príjemný večer či lenivé letné popoludnie sa môže začať….

HERBAL FIZZ  

Jednoduchý, ľahký a svieži letný drink, ktorý Vám bude zaručene chutiť…

(náročnosť prípravy:  jednoduchá)

5 cl Borovička Juniperus
1 cl bazový sirup
10 cl lemon bitter tonic
2/8 limetky
tymián

Príprava: Borovičku Juniperus, bazový sirup a tonic nalejeme do pohára s ľadom, pridáme vyšťavenú limetku, zamiešame a dozdobíme vetvičkou tymiánu a kúskom limetky.

BÚCHANÁ

Tradičný drink, ktorý vyniká svojou jednoduchosťou a milujú ho hlavne páni označujúci borovičku ako „pomstu z lesa“ 🙂

(náročnosť prípravy:  veľmi jednoduchá)

Príprava: Nalej všetko do väčšieho pohára s ľadom. Zakry vrch dlaňou a buchni pohár o stôl. Hneď ako buchneš vypi, kým ešte šumí. Ak stihneš, môžeš drink dozdobiť i kúskom citróna.

HELLO PINKY

Nechajte sa uniesť do ružového sveta a objavte krásu slnečného leta. Maliny a jahody lesné dokážu zmeniť všedné na pestré. Jemnú sladkosť a sviežosť tohto drinku milujú hlavne dámy, i keď ani páni nehovoria nie… 🙂

(náročnosť prípravy:  jednoduchá)  

  • 50 ml borovička Koniferum Pink
  • 90 ml frizzante rosé
  • 60 ml sóda
  • jahody, maliny
  • ľad

Príprava: Pohár naplńte ľadom, nalejte Koniferum Pink, pridajte frizzante rosé, sódu a jemne premiešajte. Na záver ozdobte malinami a jahodami a cocktail Hello Pinky je hotový.

LIPOVÁ LÍŠKA 

Drink pre gurmánov a pre tých, ktorí radi objavujú nevšedné a vycibrené spojenia nových chutí…

(náročnosť prípravy:  stredne náročná)

Pre-garnish: Na Coupe pohár nakreslíme štetcom tenkú líniu medu, ktorú zasypeme peľom z lipového kvetu. A potom sa už môžeme pustiť do rýchlej prípravy samotného nápoja.

Na prípravu lipového sirupu budete potrebovať:

– košík lipových kvetov, najlepšie nazbieraných po daždi mimo prašných miest
– 4 litre vody
– 3 kg kryštálového alebo trstinového cukru
– 3 citróny
– 1-2 lyžičky kyseliny citrónovej

Do shakera s ľadom dáme všetky časti nápoja /borovička Juniperus, lipový sirup, odšťavená limetka/, silne pretrasieme a vylejeme do vychladeného coupe pohára. Hotový nápoj podávame ozdobený lipovým kvetom.

ARDOV BORLET  

Sofistikovaný drink so sofistikovanou prípravou. Jednoducho niečo z rúk pravých profesionálov. S týmto drinkom aj tí najnáročnejší dobrodruhovia objavia nielen nové ingrediencie, ale aj nepoznané postupy príprav…

(náročnosť prípravy:  profesionál)

5 cl Borovička Juniperus
1,8 cl domáci cordial
silný kamilkový výluh
lecitín


Príprava domáceho cordialu: Výsledný cordial sa skladá z dvoch častí :Lime Cordial a Sirup z arónie

Lime Cordial 1l:
30 ks limetové listy
20 g koriander
30 g kardamon celý
10 g kyselina citrónová
350 g cukor kryštálový

Postup : Koriander, kardamon a limetové listy varíme 2 hodiny, scedíme, za horúca primiešame cukor, necháme vychladnúť a dochutíme kyselinou.

Sirup z arónie 1l
1,5 l šťavy z arónie necháme zredukovať hodinu, pridáme kôru zo 4 citrónov, osladíme cukrom (600 g), necháme vychladnúť..

Výsledné tekutiny zmiešame v pomere 60% lime cordial – 40% aróma.


Príprava: V mixinglasse vymiešame borovičku a cordial. Cocktail prelejeme do vychladeného pohára pomocou straineru. V kovovej nádobe s ručným mixérom premiešame  lecitín so silným kamilkovým výluhom a tým spravíme lecitínovú penu. Penu navrstvíme na vrch cocktailu pomocou dvoch polievkových lyžíc. Suchý ľad nasypeme do kovovej misky a zalejeme horúcou vodou, aby začal reagovať.


Najnovšie články: