Laugaricio – výnimočnosť histórie a dokonalosť chute!
Dátum: 26. novembra 2025
Výnimočné spojenie miestnej histórie, znalostí výrobných postupov dedených z generácie na generáciu, poctivo pripravených kvalitných surovín a zručností majstrov páleničiarov trenčianskeho liehovaru Old Herold… To je nová prémiová rada alkoholu pod názvom Laugaricio, v ktorej nájdete okrem dokonale jemnej chute vodky i novinku tohto roka brandy XO.
Brandy: Tekuté zlato s dlhou históriou
Kultúrny a vedecký pokrok do západnej i strednej Európy prinášali v minulosti po stáročia Rimania. Tí okrem iného ovládali aj umenie destilácie, dokonale poznali pestovanie a rôznorodé spracovanie vínnej révy či iných plodín. Jedinečné svedectvo o svojej prítomnosti na našom území zanechali v podobe rímskeho nápisu na mieste zvanom Laugaricio /dnešné mesto Trenčín/ v roku 179 n.l. Ide o najvýznamnejšiu rímsku pamiatku tohto druhu v strednej Európe pripomínajúcu víťazstvo rímskych légií nad Germánmi. Brandy, destilát vyrábaný z vína, je symbolom sofistikovanosti, luxusu a majstrovského remesla. Jeho názov pochádza z holandského slova „brandewijn“, čo znamená „pálené víno“ – a práve v procese pálenia a následného zrenia sa skrýva kúzlo tohto nápoja, ktorý je často označovaný aj ako tekuté zlato.

Spojili sme výnimočnosť dejín s ušľachtilým dizajnom a dokonalou chuťou
Na dôležitý historický odkaz v podobe rímskeho nápisu na trenčianskej hradnej skale nadväzuje aj dizajn a vizuálna identita novej produktovej rady Laugaricio, vyrábanej v miestnom liehovare Old Herold. Ten sa so svojou bohatou históriou (založený bol v roku 1886) a sídlom na pravom brehu rieky Váh, neďaleko historického centra mesta Trenčín, radí medzi najstaršie liehovary na Slovensku. Podobne sa aj výroba brandy v 17. a 18. storočí stala sofistikovaným umením, ktoré bolo synonymom istej kvality a postavenia.
Na fotografiách nižšie: Areál trenčianskeho liehovaru Old Herold v 40-tych rokoch 20.storočia a priestory pálenice. Vizuálny koncept novej prémiovej rady Laugaricio inšpirovanej výnimočnosťou miestnej histórie.





Nová produktová rada Laugaricio predstavuje výnimočné spojenie histórie daného miesta, znalostí výrobných postupov dedených z generácie na generáciu, poctivo pripravených kvalitných surovín a zručností miestnych majstrov páleničiarov. To všetko v novom vizuálnom koncepte produktov, ktorý čerpá inšpiráciu práve v ďalekej histórii a tie najhlavnejšie prvky previedol do súčasnej podoby identity brandu. Môžeme v nej nájsť okrem samotného rímskeho nápisu aj ilustráciu rímskeho vojaka, či číslo 179 odkazujúce na významný rok v našich dejinách.


Tohtoročná novinka z tejto rady, Laugaricio Brandy XO, dozrieva po destilácii špeciálne vybraných vín tradičným spôsobom v dubových sudoch po dobu minimálne 10 rokov. Tu pomaly prírodnou cestou získava svoju typickú, krásnu jantárovo-hnedú farbu, jemnú vôňu, charakteristické drevné tóny a dokonale hladkú chuť. Zaujímavosťou je, že v minulosti sa pristúpilo k zreniu brandy najprv zo strany obchodníkov s týmto tekutým zlatom. Tí zistili, že po čase strávenom v drevených sudoch sa destilát nielenže nekazil, čo bola veľmi dôležitá vlastnosť pre obchod a dlhý transport tovaru na lodiach na mori, ale naopak získaval jemnejšiu chuť, tmavšiu farbu a komplexnú arómu. Tak sa náhodou zrodilo pravé brandy.



Súčasnosť
Kolískou najlepších a svetovo najznámejších brandy /Cognac a Armagnac/ je bezpochyby Francúzsko. Zatiaľ čo Cognac je po dvojitej destilácii v medených kotloch známy svojou mimoriadnou hladkosťou a komplexnosťou, Armagnac je robustnejší, plnší a intenzívnejší vo svojej chuti. Medzi ďalšie svetové brandy, ktoré si zaslúžia pozornosť a degustáciu patria španielske Brandy de Jerez, talianska Grappa (destilát z matoliny – zvyškov hrozna po lisovaní), či grécka Metaxa (zmes brandy, muškátových vín a tajných stredomorských byliniek). Jednoducho brandy je skutočný destilovaný odkaz histórie, ktorý každým dúškom rozpráva príbeh o obchode, alchýmii a umení zrenia.
VS, VSOP alebo XO
Všetky brandy z regiónu Cognac (a často aj Armagnac) musia dodržiavať prísne vekové kategórie, ktoré sú kontrolované francúzskym úradom BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac). Tieto skratky označujú minimálny vek najmladšieho destilátu (čiže eaux-de-vie) použitého v konečnej zmesi.
VS = Very Special, minimálna doba zrenia je 2 roky. Cognac má zvyčajne svetlú zlatistú farbu a ponúka ovocné a kvetinové tóny s náznakom dubového dreva. Je ideálny na miešanie do koktailov alebo na pitie s ľadom.
VSOP = Very Superior Old Pale, minimálna doba zrenia je 4 roky. Zrelšia a jemnejšia chuť ako VS. Zreje dlhšie, vďaka čomu má bohatšiu jantárovú farbu a vyvíja komplexnejšie arómy, ako je vanilka, korenie a sušené ovocie. Názov Pale (bledý) pochádza z čias, keď bol tento Cognac považovaný za ľahší a menej umelo sfarbený ako niektoré staršie zmesi.
XO = Extra Old, minimálna doba zrenia je 10 rokov. Toto je prémiová kategória. XO Cognac je tmavý, bohatý a mimoriadne hladký. Počas dlhého zrenia v sude sa vyvíjajú terciárne (sekundárne) arómy, ako je tabak, koža, čokoláda, škorica a orechy. Je určený na pomalé popíjanie, aby sa ocenila jeho hĺbka a komplexnosť
Uvedené minimálne veky platia len pre najmladšiu zložku zmesi. Väčšina kvalitných VSOP a XO obsahuje značné množstvo oveľa starších destilátov, ktoré zabezpečujú ich komplexnú chuť.


Dokonalé potešenie pre Vaše zmysly…
Dnes sa brandy teší neustálej popularite. Od jednoduchého destilátu, ktorý mal uľahčiť námornú prepravu vína, sa vyvinulo na nápoj, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou gastronómie a kultúry. Je oslavované pre svoju flexibilitu – či už čisté, alebo ako základ klasických koktailov ako Sidecar alebo Brandy Alexander. Laugaricio brandy odporúčame podávať pri izbovej teplote v poháriku na stopke s kalichom v tvare tulipánu s objemom 180-250 ml. Väčšia plocha hladiny zvyšuje odparovanie aromatických látok, zatiaľ čo užšie hrdlo napomáha ich zadržaniu v pohári. Jedine tak si môžete naplno vychutnať dokonalé potešenie pre všetky Vaše zmysly…


Tajomstvo ochrany starých Rimanov
Okrem brandy liehovar Old Herold vyrába pod značkou Laugaricio aj vysoko kvalitnú a prémiovú vodku. Jej základom je niekoľkonásobne destilovaný a filtrovaný obilný lieh a mäkká voda z vápencovo-krasových oblastí Považského Inovca. Tá je v procese výroby vitalizovaná drahými kameňmi, ametystom, ruženínom a krištáľom, ktoré predstavovali už pre starých Rimanov dokonalú ochrannú kombináciu. Špičková kvalita, nenapodobiteľná chuť a ušľachtilý dizajn ju právom radia medzi najlepšie vodky sveta.







